Temat cholesterolu to kwestia na swój sposób kontrowersyjna. Część osób go bagatelizuje, inna część demonizuje. Gdzie leży prawda? Pośrodku. Cholesterol to substancja, która jest niezbędna dla prawidłowej pracy organizmu. Jednocześnie jego nadmiar może mieć poważne konsekwencje. Warto wiedzieć, jakie są fakty oraz mity z nim związane, aby móc podejmować świadome decyzje dotyczące zdrowia.
Czym jest cholesterol i czy jest zły?
Cholesterol to tłuszczopodobna substancja obecna w komórkach naszego ciała. Często jest kojarzony z czymś negatywnym, choć pełni w organizmie wiele ważnych funkcji. Jest niezbędny do produkowania hormonów, syntezowania witaminy D, a także wydzielania żółci. Organizm wytwarza go samodzielnie, głównie w wątrobie. Dostarczamy go również z pożywieniem.
Istnieją dwa główne typy cholesterolu. LDL rozprowadza po organizmie cząsteczki wolnego cholesterolu wyprodukowane przez wątrobę. To samo w sobie nie jest zjawiskiem niebezpiecznym, jednak w nadmiarze może prowadzić do odkładania się substancji w ścianach naczyń krwionośnych i zwiększać ryzyko rozwoju miażdżycy. Z kolei HDL transportuje owe cząsteczki z powrotem do wątroby, gdzie są odpowiednio przekształcane.
Przyczyną pojawienia się problemów zdrowotnych jest zaburzenie równowagi między LDL i HDL, a nie obecność cholesterolu samego w sobie. Niektóre osoby mogą potrzebować wsparcia w utrzymaniu tej równowagi. W tym celu stosuje się m.in. suplementy diety. Przykłady są widoczne na stronie https://aptekadlarodziny.pl/leki-na-cholesterol.html.
Najczęstsze mity o cholesterolu w diecie
Przez wiele lat uważano, że produkty zawierające cholesterol, jak jajka, podroby czy krewetki, są niebezpieczne dla serca i powinny być ograniczane. Nowsze badania pokazują, że cholesterol z pokarmów w dość niewielkim stopniu wpływa na jego stężenie we krwi. Organizm sam reguluje jego produkcję. Nie oznacza to jednak, że można bez umiaru spożywać ciężkie i tłuste pokarmy. Zdrowa, zbilansowana dieta jest istotna dla utrzymania dobrego samopoczucia i prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych.
Aktualne zalecenia dietetyczne w coraz mniejszym stopniu skupiają się na wyeliminowaniu cholesterolu z diety, a większy nacisk kładą na ogólne nawyki żywieniowe. Największe znaczenie mają kwestie takie jak:
- zwiększenie podaży błonnika,
- zamiana tłuszczów nasyconych na nienasycone,
- unikanie produktów mocno przetworzonych,
- picie odpowiedniej ilości płynów.
Warto wiedzieć, że na poziom cholesterolu wpływają także czynniki genetyczne, wiek, masa ciała i różne choroby. U niektórych pacjentów zdrowa dieta nie wystarczy i konieczne bywa leczenie farmakologiczne.
O preparatach stosowanych przy problemach z układem krążenia można przeczytać na stronie https://aptekadlarodziny.pl/leki-na-serce-i-krazenie.html.